tiistai 4. marraskuuta 2014

Mzunguu!

Tuossa sana, joka tulee varmasti jokaiselle valkonaamalle täälläpäin tutuksi. Sana on swahilia ja tarkoittaa eurooppalaista. Kulkipa missä hyvänsä, joku huutaa "mzungu!" ja sitten tuijotellaan. Lasten suusta yleinen reaktio tämän jälkeen on "hello, how are you? Good morning!" olipa kello sitten mitä hyvänsä.

Huutelulla ei tarkoiteta mitään pahaa, tarkoitus on vain kiinnittää länkkärin huomio. Yleensä halutaan treenata omaa englanninkielen taitoa (varsinkin lapset) ja halutaan tervehtiä ja toivottaa tervetulleeksi maahan. Ihmiset täällä ovatkin olleet älyttömän ystävällisiä ja ottaneet minut hyvin vastaan! Nyt siellä joku nokkela ajattelee, että niin varmaan ovat ystävällisiä ja seuraavassa käänteessä puuttuukin kännykkä tai rahapussi. Pyh. Toki varovainen saa olla. Esimerkiksi liikkuessa daladalalla (minibussi) kannattaa varmistaa, että laukku pysyy suljettuna. Daladalassa on istumapaikkoja yleensä n. 15 hlölle (?), mutta sitten on vielä saman verran seisomapaikkoja käytävällä. Liikaa omaa tilaa ei siis yleensä ole.

Lauantai oli mzungu-sanan kannalta ihan omaa luokkaansa. Mentiin käymään Dar es Salaamin vilkkaimmassa ostospaikassa, Kariakoolla. Siellä oli härdelliä kerrakseen! Ostelin vähän kankaita ja kengät. Kenellekään tuskin jäi epäselväksi, että alueella liikkui mzungu. Hinnat yritti nousta, mutta paikallinen ystäväni piti myyjät maanpinnalla. Viimeiseksi mentiin katselemaan vaatteita suureen pressulla katettuun tilaan, jossa oli pöytiä vieri vieressä ja pöydillä läjittäin vaatteita aivan kuin jollain sekaisella kirpputorilla. Siinä meni yhden pöydän ääressä muutama tovi, juuri sen verran, että nuoret miehet mainoslauseita räppäillessään keksivät mzungun hyväksi myyntikikaksi. Eikä aikaakaan kun hallissa kajahteli mzungu-räp!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti